Vrije Software

De onderstaande lijst bevat vrije software.
Deze software mag vrij gebruikt worden door iedereen en maakt daarnaast deel uit van de standaard software die op het Hooghuis gebruikt wordt.
Aan deze software zijn geen licentie kosten verbonden.

Firefox (internet browser)

Een vrije webbrowser van Mozilla die zowel op Microsoft Windows, Mac als Ubuntu gebruikt wordt.


Open Office (kantoortoepassingen)

OpenOffice.org is een kantoorsoftwarepakket bestaande uit:

GIMP (Foto bewerking)

GIMP is een grafisch programma voor het bewerken van foto's en andere digitale beeldbewerking op de computer.


Inkscape (Teken programma)

Inkscape is een opensource-vectorillustratieprogramma, dat gebruik maakt van het SVG-formaat. De doelstellingen van Inkscape zijn o.a. een gebruikersvriendelijke interface.


Thunderbird (E-mail programma)

Mozilla Thunderbird, of kortweg Thunderbird, is een e-mailclient die ontwikkeld wordt door het Mozilla-project. Net als de webbrowser Mozilla Firefox heeft Thunderbird als doel een snel, functioneel en krachtig programma te zijn, zonder een overmaat aan toeters en bellen.


VLC (Media speler)

Het computerprogramma VLC is een vrije mediaspeler. De speler ondersteunt een groot aantal audio- en videocodecs en kent ondersteuning voor dvd's, VCD's en diverse streaming-protocollen. Ook kan het diverse imageformaten, zoals iso's en nrg's direct lezen.


7Zip (Compressie programma)

7-Zip is een computerprogramma om bestanden te archiveren en comprimeren voor het Windows besturingssysteem.


Audacity (Geluids bewerking)

Audacity is open-source geluidsbewerkingssoftware waarmee het mogelijk is WAV-, AIFF-, Ogg Vorbis-, en MP3-bestanden te maken en te bewerken. Audacity is beschikbaar voor meerdere platforms, onder andere Microsoft Windows, Mac OS X en GNU/Linux, en beschikt over meerdere talen waaronder het Nederlands.


Scribus (DTP Opmaak programma)

Scribus is een desktop publishing (DTP)-applicatie. Er zijn versies beschikbaar voor Linux, Unix, Mac OS X, OS/2 en Windows. Dit programma heeft een groot aantal mogelijkheden om lay-out te verzorgen op een wijze zoals in de gangbare commerciƫle programma's.


A9Cad (CAD programma)

A9CAD is een twee-dimensionaal CAD programma. Het ondersteund de industie standaard formaten DWG & DXF.