Inhoudelijke- en groepsevaluatie

Groepsevaluatie

Inhoudelijke evaluatie:

1.Waarde: wij hadden de waarde ‘vrijheid’.

Voorbeeld van een standpunt: wij vinden dat iedereen het recht heeft om te stemmen of zijn mening te laten horen.

Uitleg: Ieder mens heeft het recht op vrijheid. Je hebt het recht om jezelf te zijn en je mag je mening laten horen. Met een democratie vervul je die wens. In een democratie mag je namelijk zeggen wat je denkt of vindt. 

Waarde: wij hadden de waarde ‘gezondheid’.

Voorbeeld van een standpunt: wij vinden gezondheid erg belangrijk, dit kan betekenen dat de kantines gezonder worden op school. En dat in de supermarkten de gezonde dingen goedkoper worden.

Uitleg: Door het goedkoper maken van de producten krijgen de mensen die weinig inkomen hebben de kans om gezond te leven en zo niet elke dag naar de MAC gaan, omdat het daar goedkoper is. Zo daalt de kans op overgewicht.

Waarde: wij hadden de waarde ‘gelijkheid’.

Voorbeeld van standpunt: Wij vinden dat de belasting verlaagd moet worden. Voor veel mensen is dit onbetaalbaar en hebben ze minder geld over om iets leuks te doen, zoals om opvakantie te gaan. 

Uitleg: Dit willen wij voorkomen, want zo komt er een duidelijk verschil: ongelijkheid en dat willen wij juist niet.

Waarde: wij hadden de waarde ‘veiligheid’. 

Voorbeeld van standpunt: Wij zijn van mening dat er meer gedaan moet worden om criminaliteit te voorkomen, dit kan doormiddel van de straffen van wapen bezit te verhogen. Hierbij willen we na een bepaald aantal boetes een taakstraf opleggen. Ook willen we dat de handel van wapens moeilijker word, zodat we de handel kunnen voorkomen en er meer veiligheid ontstaat.

Uitleg: Door deze dingen toe te passen zullen mensen minder snel een wapen in bezit hebben of bij zich dragen.

Waarde: wij hadden de waarde ‘respect’

Voorbeeld van standpunt: Bij emancipatie in het feminisme vinden wij dat vrouwen en mannen gelijk zijn. Dat ze niet meer of minder loon moeten krijgen vanwege hun geslacht. 

Uitleg: Wij vinden het oneerlijk als er een verschil is tussen man en vrouw, omdat ze ‘iets anders tussen de benen hebben’. Ook als het gaat om het abolitionisme ook wel black livesmatter, vinden wij dat het geen verschil mag maken. En of je nou wel of niet getint bent. Ook vinden we het belangrijk dat iedereen gelijke rechten heeft, als je nou: man, vrouw, getint of blank bent.

2.Geef beargumenteerd aan of jullie partij politiek links, politiek midden of politiek rechts is. Geef hierbij vijf standpunten uit jullie partijprogramma (zie opdracht 2) die hiermee overeenkomen. Geef per door jullie gekozen standpunt aan waaruit blijkt dat het een politiek links, politiek midden of politiek rechts standpunt; (Gebruik hiervoor de uitgangspunten van politiek links, politiek midden en politiek rechts van week 2 en de bijbehorende PowerPoint).

Wij zijn een linkse partij. Omdat wij het belangrijk vinden dat de ongelijkheid vermindert. Dit kan door het verminderen van de belastingen, zodat de huishoudens die door de hoge belastingen niet genoeg geld overhouden voor iets leuk, een keer uit eten kunnen gaan.

Hierdoor voelen ze zich niet minder dan andere en zal de ongelijkheid verminderen. Ook het goedkoper maken van het transport, zorgt ervoor dat mensen met een lager inkomen er gebruik van kunnen maken.

Dit allemaal helpt bij het verminderen van de ongelijkheid. En zorgt voor het hebben van een multiculturele samenleving. Mensen moeten zich kunnen aansluiten bij een cultuur, zodat ze niet bang zijn om te laten zien waar ze in geloven.Gelijkheid is iets heel belangrijks bij een linkse partij en wij vinden dit ook erg belangrijk. Daarom past onze partij bij links.

Standpunt: 

De belastingen moeten omlaag voor mensen met een lager inkomen.

Uitgangspunt: de politiek grijpt in om ongelijkheid tussen mensen te verminderen.  Hierbij is er sprake van streven naar gelijkheid tussen mensen. Hierdoor kunnen mensen die het minder breed hebben, de belasting makkelijker betalen en daardoor hebben ze de kans om ook leuke dingen te doen.

Standpunt: 

We moeten meer doen om duurzamer te leven.

Uitgangspunt: ecologie voor economie. Hierbij is er sprake van het streven naar minder vervuiling op aarde. De opwarming van de aarde is nu al zichtbaar en dat weten we,maar we doen er niet veel mee. Voor het belang van natuur, dier en mens moeten we duurzamer gaan leven.

Standpunt: 

Het onderwijs moet worden betaald door de overheid.

Uitgangspunt: de overheid wil kennis, inkomen en macht eerlijk verdelen. Hierbij is er sprake van het streven naar gelijke kansen waarbij ook iedereen die gelijke kansen krijgt. Om zo iets te kunnen bereiken. Door dat de overheid het onderwijs betaalt hebben meer kinderen en jongeren de kans om een hogere opleiding te volgen.

Standpunt: 

De lonen van man en vrouw moeten gelijk worden.

Uitgangspunt: de overheid grijpt actief in om de ongelijkwaardigheid tussen mensen te verminderen. Hierbij is er sprake van streven naar gelijkheid. Mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen hebben het recht om even veel loon te krijgen en gelijk behandeld worden, dus niet meer of minder.

Standpunt: 

Er moeten meer religieuze gebouwen komen.

Uitgangspunt: hiervoor geldt de waarde ‘solidariteit’. Hierbij is er sprake van het streven naar solidariteit. Mensen moetensamen met elkaar van hun cultuur en geloof kunnen genieten. En elkaar respecteren, ook al heb je een ander geloof. Dit maakt je niet minder mens.

3.Geef beargumenteerd aan of jullie overwegend een progressieve of conservatieve partij zijn. Geef hierbij drie voorbeelden van standpunten die daarbij aansluiten.

Partij Nika is een progressieve partij. Wij willen verschillende dingen veranderen, waarbij onder anderen dat het onderwijs gratis wordt, zodat iedereen een gelijke kans krijgt en ook een kans heeft op een goede baan. Het mag niet zo zijn dat je een minderwaardige baan krijgt, omdat je uit een ander gezin komt.

Ook willen wij zorgen voor meer woningen, om ervoor te zorgen dat iedereen een onderdak heeft. En een huis kan betalen. Ook willen wij zorgen voor meer flats om de bevolkingsdichtheid te verminderen. 

Ten slotte willen wij ervoor zorgen dat de criminaliteit in Nederland vermindert. Dit willen we doen doormiddel van het ophogen van boetes. En het sneller straffen, zoals taakstraffen uitdelen. Zodat mensen doorkrijgen dat je met de kleinere dingen niet meer zo snel weg kunt komen.

Dit willen wij allemaal doen in Nederland, dus daarom zijn wij en progressieve partij.

4.Geef beargumenteerd aan tot welke politieke stroming(en) jullie partij overwegend behoort. Geef hierbij vijf standpunten uit jullie partijprogramma (zie opdracht 2). Geef daarna bij elk van die vijf standpunten aan welk uitgangspunt van de door jullie genoemde politieke stroming van toepassing is. Zie wikiwijs week 3: politieke stromingen en uitgangspunten. 

Wij zijn een sociaaldemocratische partij, omdat wij veel geven om het verschil tussen armoede en rijkdom. Dit kun je verminderen door meer dingen te vergoeden: zoals schoolspullen. Ook geven we veel om de emancipatie, dat het niet uitmaakt of je een vrouw of man bent en welk huidskleur je hebt, volgens ons heb je evenveel rechten en kansen. Dit hoort bij het uitgangspunt gelijkheid en gelijkwaardigheid.

Wij zijn voor het gratis maken van het onderwijs. Zodat iedereen een kans heeft op een goede opleiding. En voor het zorgen voor meer werkgelegenheid, zodat niemand problemen heeft met het zoeken van werk of werkeloos blijft. Dit hoort bij het uitgangspunt opkomen voor de zwakkeren en ook bij een actieve rol op de overheid op sociaaleconomisch terrein.

Wij vinden het milieu ook heel belangrijk. En dat er vooral voor de volgende generaties nog (genoeg) groen is op de wereld. Daarom willen we dat er meer duurzame energie wordt gemaakt. Huizen moeten zonnepanelen hebben. Er moeten zoveel mogelijk benzine auto’s veranderen naar elektrische auto’s. Dit willen we doen door de belasting voor mensen met een elektrische auto te verminderen. In de hoop dat mensen dan gestimuleerd worden om over te stappen. Dit hoort bij het uitgangspunt ecologie voor economie.

5. In het begin ging het een beetje stroef, we wisten namelijk allemaal niet echt wat de bedoeling van 20/80 power en politics was. We vonden het maar allemaal een beetje onduidelijk en ingewikkeld tijdens de start. We kende elkaar ook nog alle vier niet zo goed dus het was ook nog is wennen, maar uiteindelijk ging het steeds beter en vlotter. Voorbeeld hiervan was tijdens het visiestuk, op een gegeven moment ging het in de groep super goed en was er een duidelijk schema en goeie ordening. Iedereen in de groep was erbij betrokken en iedereen snapte het. Maar bijvoorbeeld opdracht 2: partijenprogramma ging niet zo heel lekker. We hadden afgesproken dat iedereen 5 onderwerpen zou kiezen en uitwerken. Maar dit is totaal niet gelukt. Het is helemaal door de war gegaan.  Het verdelen van de rollen vonden we wel moeilijk, omdat we nog geen duidelijk overzicht hadden van wat uiteindelijk ingeleverd moest worden. Dus een paar in ons groepje hebben hierdoor meer gedaan dan andere. Dit was vooral het geval bij opdracht 2, de rollen waren niet eerlijk dus hebben sommige niets gedaan en de andere de hele opdracht gemaakt.

6. Assal: Alles is uiteindelijk gelukt ook al was het moeilijk en onduidelijk in het begin, dat vind ik dat we goed hebben gedaan. Bijvoorbeeld het visie stuk ging wel goed en ik kon heel goed samenwerken met Isis. De verdeling ging niet zo dat was te merken bij het partij programma en rolverdeling.

Isis: Ik vond het een lastige opdracht. Het was ook erg veel. Maar ondanks dat het lastig was is het ons toch gelukt, dus dat vond ik erg goed van ons. De samenwerking tussen mij en Assal was ook erg goed. De rest deed eigenlijk weinig, dus dat maakte de opdracht ook lastiger waardoor de opdracht minder goed ging. De communicatie was ook niet goed.

Nikki: Ik had bij de opdracht representatie moeite met het kiezen van de personages en films. Uiteindelijk werd dit wel opgelost. Ik communiceer van mezelf ook best wel weinig. Altijd als er iets nieuws te doen was, was ik wel bereid om het te doen.

Kaja: De rolverdeling ging niet helemaal goed. En de takenverdeling ook niet. Zo was ik tijdens de interview met Bram de vragen vergeten te stellen, waardoor we uiteindelijk in de problemen kwamen. Ook moest ik veel op het eind nog maken om nog snel in te leveren. Het maken van de partij programma ging bij mij wel goed en uiteindelijk is alles ingeleverd.

7. Wij vonden eigenlijk alles ontzettend onduidelijk in het begin. Voor ons gevoel werd er haast niets uitlegt en was er geen duidelijk schema waardoor er veel chaos bij ons ontstond. Geen goeie ordening dus. Ook met de docenten die uitvielen werden er soms klassen bij elkaar gezet. Waardoor het vaak rumoerig was, wat niet fijn is als er een project met een goed resultaat van je verwacht wordt. Dat het onduidelijk was vonden wij toch wel het vervelends, op de laatste les die we hadden moesten we ook snel een hele website bij elkaar maken wat gewoon best gek is. Maar verder vonden we de les over representatie wel leuk en de meneer die het gaf had ook erg leuk gegeven.