Inhoudelijke- en groepsevaluatie
Inhoudelijk evaluatie
Gelijkheid: Wij vinden dat iedereen recht heeft op onderwijs. Dit past bij onze waarde gelijkheid. Omdat we vinden dat elk kind naar school moet kunnen gaan en een goede opleiding moeten kunnen doen zodat er minder onderscheid is en de gelijkheid groter wordt.
Milieu: Wij vinden dat er op meer gebouwen zoals bijvoorbeeld grote kantoren zonnepanelen moeten komen. Dit past bij onze waarde milieu. Omdat er zo meer groene energie wordt opgewekt en gebruikt kan worden zodat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn en de CO2 uitstoot vermindert.
Goede zorg: Wij willen dat er zorg voor iedereen binnen handbereik is. Dit past bij onze waarde goede zorg. Omdat er goede zorg voor iedereen en ten alle tijden beschikbaar en betaalbaar moet zijn zodat de mensen altijd naar de dokter kunnen en niet na hoeven te denken over hoe ze het gaan betalen.
Bescherming voor de dieren: Wij willen dat er meer geld vanuit de overheid naar de dierenbescherming en dierenambulance gaat. Dit past bij onze waarde bescherming voor de dieren, omdat als er meer geld naar de dierenbescherming en dierenambulance gaat zei kunnen blijven bestaan. Om zo dieren in nood te kunnen helpen en slecht behandelde dieren een nieuw thuis te kunnen geven.
Veiligheid: Wij vinden dat er meer stoplichten op de wegen moeten komen. Dit past bij onze waarde veiligheid. Omdat als er meer stoplichten op de wegen komen mensen minder hard kunnen rijden en er dus ook minder ongelukken gebeuren. Waardoor het op de weg veiliger wordt.
Politieke partij links/recht of midden:
Wij zijn een linkse politieke partij
Standpunt: Wij vinden dat je financiële ondersteuning moet kunnen krijgen van minimaal 30% van de overheid als je niet het geld hebt om te studeren.
Uitgangspunt: Hierbij is sprake van overheid grijpt actief in om de ongelijkheid tussen mensen te verminderen. En hierbij is sprake van wil kennis, inkomen en macht eerlijk verdelen. Het is dus een politiek links standpunt.
Standpunt: Wij vinden dat er op meer gebouwen zoals bijvoorbeeld grote kantoren zonnen panelen moeten komen.
Uitgangspunt: Hierbij is sprake van ecologie voor economie wat het een politiek links standpunt maakt.
Standpunt: Wij vinden dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en er geen onderscheid tussen gemaakt moet worden.
Uitgangspunt: Hierbij is sprake van wil kennis, inkomen en macht eerlijk verdelen en het is dus een links politiek standpunt.
Standpunt: Wij vinden dat goede zorg voor iedereen betaalbaar moet zijn.
Uitgangspunt: Hierbij is sprake van mensen in kwetsbare posities beschermen. En daarom is het een links politiek standpunt.
Standpunt: Wij vinden dat de belasting met 10% omlaag moet als er sprake van inflatie is.
Uitgangspunt: Hierbij is sprake van een actieve overheid op het gebied van sociale zekerheid en is dus een links politiek standpunt.
Progressieve of conservatieve partij:
Wij hebben een progressieve partij, omdat wij het stemrecht willen verlagen van 18 jaar naar 16 jaar. En wij willen een schoner milieu en de co2 uitstoot verminderen. En ook willen wij dat je vanaf je 15e gratis met het openbaar vervoer moet kunnen reizen.
Politieke stroming:
Wij zijn een sociaaldemocratische partij, omdat wij vinden dat de boeken voor een hbo-opleiding en voor de universiteit gratis moeten zijn voor mensen met een laag inkomen. Dit is een voorbeeld van de ongelijkheid verkleinen. Wij vinden dat je geen onderscheid mag maken tussen mensen op basis van hun afkomst. Dit is een voorbeeld van gelijke kansen voor iedereen. Wij vinden dat de overheid moet zorgen voor veilig internet. Dit is een voorbeeld van een actieve rol van de overheid. Wij vinden dat het transport duurzamer moet worden. Dit is een voorbeeld van ecologie voor economie. Wij willen dat de armoede wordt verminderd door mensen te helpen naar het zoeken van een baan. Dit is een voorbeeld van opkomen voor de zwakkeren
Groepsevaluatie
Rolverdeling:
We hadden van te voren niet echt een rolverdeling gemaakt. Dat was niet echt handig want daardoor wist niet iedereen wat ze nou precies moesten doen. De meeste opdrachten zijn gewoon grotendeels samen gemaakt en dan verder af gemaakt door een persoon die zich aanbood en sommige opdrachten zijn door één iemand gemaakt, omdat het dan sneller ging.
Wat is goed gegaan?
- het bedenken van het ideeënstuk ging goed we waren het allemaal best snel eens over welke 5 waarde wij wilden en wat de naam van onze partij zou worden.
- De vragen bedenken voor SP gemeenteraadslid Bram Roovers ging ook goed we hadden allemaal een vraag bedacht en de laatste samen en iedereen was het eens met wat er was bedacht.
Wat kan de volgende keer beter?
- De rolverdeling kan de volgende keer nog wel wat beter zodat iedereen er evenveel moeite en tijd in stopt om te zorgen dat we een goed project in kunnen leveren.
- Ook het overleg kan soms nog wel wat beter zodat iedereen ook weet wat ze moeten doen en dat dat ook duidelijk is afgesproken.
twee verbeterpunten voor 20-80 maatschappijleer project ‘power en politics’:
- Kinderen zelf groepjes laten maken zodat ze makkelijker samen kunnen werken en zich meer op zijn of hun gemak voelen bij de andere. Want dat zorgt er ook voor dat je de mensen makkelijker aanspreekt als iets jou niet lukt en je hulp nodigt hebt. Of dat als iemand niet zo veel doet je eerder durft te zeggen dat diegene ook iets moet gaan doen.
- bij de opdracht 2 het partijprogramma in plaats van 20 misschien 15 onderwerpen, want het is best moeilijk om bij 20 onderwerpen standpunten en uitleg te bedenken en van de 20 onderwerpen er ook nog 2 zelf te bedenken.