Eindopdracht


Evaluatie RozeLinks

Inhoudelijke evaluatie

Waarde 1: Gelijke rechten voor iedereen.
Bijpassend standpunt: Iedereen moet recht hebben op onderwijs.
We moeten allemaal de kans hebben op een goede toekomst, onderwijs is daar de basis voor. Iedereen moet dus het recht hebben om hun leven goed te beginnen door naar school te gaan.

Waarde 2: Actieve overheid.
Bijpassend standpunt: Mensen met financiële problemen moeten hulp krijgen met het vinden van een baan.
Hoe minder geld je hebt, hoe moeilijker het leven wordt. Het vinden van een baan wordt daardoor ook een alsmaar groter probleem. Wij zouden het enorm waarderen als de overheid mensen met financiële problemen op dit gebied zou kunnen steunen.

Waarde 3: Ecologie gaat voor economie.
Bijpassend standpunt: Bedrijven moeten overstappen naar groene energie.
Zonder goede ecologie kan er ook geen goede economie zijn. We moeten allemaal overstappen naar groene energie, dat geldt ook voor bedrijven. Zij zijn grootschaliger en hebben op die manier meteen meer invloed op de ecologie en redden zo hun eigen economie.

Waarde 4: Scheiding tussen kerk en staat.
Bijpassend standpunt: Abortus moet legaal worden.
Vele geloven zijn tegen abortus, een scheiding tussen kerk en staat zorgt er dus voor dat iedereen zelf hun geloofsovertuiging mogen besluiten, maar daarnaast ook een abortus kan hebben. De kerk mag daarover geen uitspraken doen.

Waarde 5: Goede communicatie tussen burger en staat.
Bijpassend standpunt: (De beveiliging van) overheidswebsites moeten worden verbeterd.
De website van de overheid is dé manier waarop ze communiceren met de bevolking, die website moet dus zowel duidelijk als van goede kwaliteit zijn om dit waar te kunnen maken. Er moeten daarnaast ook geen fouten in de website zitten die hackers een mogelijkheid geven om met de website te rommelen.

Onze politieke partij is links, want een paar van onze standpunten zijn:
Standpunt 1:
Er moeten gelijke lonen komen voor mannen en vrouwen met dezelfde functies. – Linkse politiek, want dat is een stadpunt met een moderne en gelijkwaardige visie.
Standpunt 2:
Goed geïsoleerde huizen met een laag energieverbruik zorgen voor een schonere lucht. – Linkse politiek, want dit standpunt staat volledig voor de ecologie, een kenmerk van linkse politiek.
Standpunt 3:
Er moeten extra wijkagenten rondlopen voor de veiligheid van de mens. – Linkse politiek, want dit standpunt geeft de overheid een grotere rol en dat is wat linkse politiek graag wil.
Standpunt 4:
De overheid moet helpen met de verschillen tussen rijk en arm. – Linkse politiek, ook dit standpunt geeft de overheid een grote verantwoordelijkheid. Namelijk door te involveren in de bevolking en de moeilijkheden die het verschil tussen rijkdom en armoede met zich mee brengen te verlichten.
Standpunt 5:
Minimumloon (jeugdloon) moet worden afgeschaft voor mensen boven de 18. – Linkse politiek, wij als linkse partij streven naar gelijk- en eerlijkheid in de maatschappij. Ook dit standpunt heeft daar enorm veel mee te maken. Het wordt niet voor niks jeugdloon genoemd, boven de 18 ben je volwassen en verdien je een hoger loon. Dat is wel zo eerlijk.

Wij zijn overwegend een progressieve partij, want:
Standpunt 1:
Wij vinden dat mannen en vrouwen met dezelfde functie op de werkvloer hetzelfde salaris moeten ontvangen. Dit is een zeer vooruitstrevend standpunt. Oftewel: Progressief. Vroeger zag je überhaupt nauwelijks vrouwen op de werkvloer en nu pleiten wij voor een eerlijk inkomen voor beide geslachten. Dat is een groot contrast en dus alles behalve conservatief.
Standpunt 2:
Wij vinden dat abortus legaal moet worden. In onze optiek is zoiets je eigen beslissing zijn. Het is nog altijd jouw lichaam waarover het gaat, daar heeft een ander niets over te zeggen. Ook dit standpunt is progressief. Vroeger kon je over abortus beter zwijgen, maar wij willen dit verbeteren en ervoor zorgen dat dit besluit niet van mensen wordt afgenomen.
Standpunt 3:
Wij vinden dat er meer met elektrische auto’s geren moet worden in plaats van auto’s die op benzine rijden. Dit een vooruitstrevend standpunt, aangezien we over de toekomst van het milieu nadenken. Het is voor ons van belang dat we goed zorgen voor onze leefomgeving die waarschijnlijk nog jarenlang mee moet kunnen. Dat lukt niet als we niet ons best doen.

Onze politieke stroming neigt het meest naar sociaaldemocratie en we kunnen ons herkennen in de politieke partij GroenLinks, omdat we zowel op de ecologie als op een egalitaire samenleving en een actieve overheid gericht zijn. Dat bewijzen deze standpunten:


Standpunt 1:
Het inburgeringsexamen moet niet worden beboet als je het binnen 3 jaar niet haalt. Iedereen leert het op zijn eigen tempo en boetes uitdelen als iemand er langer over doet dan gewenst, levert alleen maar demotivatie op. Dit standpunt is een voorbeeld van het streven naar een egalitaire samenleving.
Standpunt 2:
Bedrijven moeten overstappen naar groen energie. Bedrijven zijn groter en hebben dus meer invloed op het milieu als ze een verandering als dit waarmaken. Dit is een voorbeeld van onze wil om goed voor het milieu te zorgen.
Standpunt 3:
Er moet meer samengewerkt worden binnen de EU. Samen sta je sterken, het is dus belangrijk om elkaar te steunen wanneer het kan en dingen met elkaar te bespreken. Dit is een voorbeeld van een gelijke samenleving waar je op elkaar kunt vertrouwen.
Standpunt 4:
De huizenmarkt moet zo snel mogelijk dalen. Het is bijna onmogelijk om voor een redelijk bedrag een huis te kopen. Al helemaal voor mensen met een lager inkomen. Als woningen betaalbaarder worden is dat eerlijker voor mensen met minder geld. Nogmaals een voorbeeld van een egalitaire samenleving.
Standpunt 5:
De overheid moet extra investeren om de kwaliteit van opsporingswerk te garanderen. Het geeft men een fijn gevoel om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn bij het geval van een misdaad, daar moet de overheid dus ook zijn steentje aan bijdragen. Kwalitatief goed opsporingswerk en degelijke communicatie met de bevolking daarover is wat wij graag willen. Dit is een voorbeeld van een actieve overheid.

Groepsevaluatie

Hoe verliep onze samenwerking?

We waren allemaal erg gemotiveerd om hard te werken en alles snel af te ronden, achterlopen sprak namelijk geen van ons aan. We wilden graag goed om schema lopen en besloten daarom om ons groepje van 4 te splitsen en aan 2 opdrachten tegelijk gingen werken. Dit ging hartstikke goed en hielp ons zonder twijfel enorm. Maud en ik (Sibel) werkten bijvoorbeeld samen aan het ideeënstuk en Sienna en Tess zorgden voor de standpunten bij het partijprogramma. Dankzij deze tactische taakverdeling kregen we het voor elkaar om 2 opdrachten in 1 dag af te krijgen.

Bij 20-80 Power en Politics hebben we ontzettend veel geleerd over de politieke wereld, nooit eerder hebben we ons zo enorm verdiept in de politiek. Met deze nieuwe kennis hebben we een eigen politieke partij opgericht en hem met onze waarden en standpunten helemaal tot leven gebracht. Bij ons groepje was de samenwerking en met name de verdeling van taken erg succesvol, iedereen deed iets en wilde ook zijn steentje bijdragen. Daarnaast konden we prettig met elkaar overleggen. We waren het bijna altijd met elkaar eens en konden daarom een sterke politieke partij oprichten. Naast de positieve punten, zijn er uiteraard ook een paar negatieve en verbeterpunten. Ondanks onze fijne taakverdeling, heeft de een toch net wat meer gedaan dan de ander. Maar dat lag er gewoon aan dat je niet alles op 4 laptops tegelijkertijd kunt doen. Eén iemand zal dus altijd degene zijn die net wat meer moet doen dan de rest, de website maken bijvoorbeeld, dat is onmogelijk om met zijn vieren op hetzelfde moment te doen. Al helemaal als je de laatste les in het laatste lesuur van Power en Politics pas de opdracht krijgt om een complete website te ontwikkelen, en na dat lesuur niet meer vaak de kans krijgt om met je hele groepje samen eraan te werken. Dat vonden we dus een beetje jammer en hadden we graag meer in samenwerkingsverband willen doen. Tot slot was dit onze evaluatie en ook de afsluiting van 20-80 Power en Politics.