Opdracht 1: Ideeënstuk
Jullie gaan nu zelf een ideeënstuk schrijven. Daarin geef je antwoord op de volgende vragen:
- Welke waarden staan voor ons centraal? Kijk ook nog eens naar de waarden van het liberalisme, socialisme en het confessionalisme. Kies vijf waarden die centraal staan binnen jullie partij. Over deze waarden moeten jullie overeenstemming hebben. Werk de door jullie gekozen vijf waarden uit. Geef tekst en uitleg waarom dit belangrijke waarden zijn voor jullie politieke partij. In feite schrijf je dus in deze tekst ‘wie’ jullie zijn en ‘waar’ jullie voor staan. Het moet een helder en compleet beeld geven voor een potentiële kiezer.
Wij zijn de politieke partij Yent, en we staan voor gelijkwaardigheid, milieuvriendelijkheid, vrijheid, sociale-rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid
- Wat is volgens jullie de gewenste rol van de overheid op sociaaleconomisch gebied: willen jullie juist een actieve overheid of een passieve overheid? Hoe ziet de ideale samenleving er volgens jullie uit? Welke ideeën hebben jullie daarover?
Wij willen graag een actieve overheid die rekening houdt met de mensen en omgeving. Hierbij moet gedacht worden aan de gelijkwaardigheid, milieuvriendelijkheid, vrijheid, sociale rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid.
Ideeën die hierbij toegepast kunnen worden:
- Boetes uitdelen bij vervuiling van milieu.
- Iedereen moet gelijkwaardig behandeld worden (bijv. verschil tussen man en vrouw bij beroepskeuze)
- Geen regels bij verlating of intrekken in ons land.
- Nu heb je een identiteit gecreëerd van jullie politieke partij. Bedenk een naam voor jullie politieke partij.
Naam van onze partij: YENT
Let op de volgende eisen:
- Het ideeënstuk moet minimaal 300 woorden bevatten.
- Het document moet vrij zijn van spel- en schrijffouten.
- De tekst moet uitnodigend en goed leesbaar zijn: een potentiële kiezer moet op jullie partij stemmen, dus door jullie ideeënstuk overtuigd worden!
- Zoek 3 passende foto’s, tekeningen of afbeeldingen ter ondersteuning en of illustratie van het ideeënstuk
- Let op: opdracht 1 is een onderdeel van de praktische opdracht van maatschappijleer en is niet herkansbaar.
Wij zijn partij YENT. Wij hebben verschillenden standpunten die wij belangrijk vinden. Onder andere vrijheid en gelijkheid. Wij vinden dit belangrijk, omdat iedereen een vrijheid van meningsuiting mag hebben en gelijk staat aan elkaar. Ook een van onze standpunten is milieuvriendelijkheid.
We willen ervoor zorgen dat Co2-uitstoot verminderd, minder fabrieken, meer elektrisch vervoer en willen we een oplossing bedenken hoe het stikstof verminderd kan worden. Wij zullen zorgen voor meer prullenbakken en recycle bakken, zodat er zo min mogelijk wordt verspild, en meer wordt bespaard.
Ook willen we ervoor zorgen dat iedereen gelijk behandeld wordt en er niet wordt gekeken naar achtergrond of verschil tussen genders. Iedereen moet gelijkstaan aan elkaar.
Het moet bijvoorbeeld niet uitmaken of je man/vrouw/transgender/etc bent in verschillende beroepen. Ook moet er respect zijn naar mensen die op een andere seksualiteit vallen.
Het moet nergens uitmaken dat je op hetzelfde geslacht valt. Als je bijvoorbeeld politie wilt worden maar je bent homo moet dat niks uitmaken. De gas en energieprijzen zijn belachelijk hoog! Hierdoor is er kans dat mensen hier geen geld voor hebben en daardoor geen onderdak hebben. Hier willen wij ook onze partij voor inzetten om iedereen te helpen aan een betaalbaar onderdak om het armoede percentage naar beneden te halen. We zullen posten opzetten om mensen/jongeren te helpen aan een baan en het onderhouden van hun belastingkosten, we zullen hiervoor ons best doen en ons maximaal inzetten voor de mensen die onze hulp nodig hebben. Wij willen jullie als partij wat tips geven om zelf de gas- en energieprijzen te verlagen:
- Verwarm alleen waar je bent, en hou de deuren dicht.
- Zet de verwarming alleen aan als je thuis bent.
- Zet de verwarming ‘s nachts uit.
We staan altijd open voor meer ideeën en proberen zo veel mogelijk het luisterende oor te zijn voor onze mensen, we zijn zo actief mogelijk en beloven overgrote deel van onze uitspraken waar te maken en daadwerkelijke effecten te laten zien.