EINDOPDRACHT

Opdracht 5: Inhoudelijke en groepsevaluatie 

Bij deze laatste opdracht gaan jullie als groep terugkijken op de inhoud van jullie ideeënstuk en partijprogramma en deze verbinden aan de vakinhoudelijke politieke begrippen van maatschappijleer die we hebben behandeld in week 2 (politieke positie, links – rechts) en week 3 (politieke stromingen). Daarnaast ga je kijken naar wat er goed en minder goed ging in het leer- er werkproces bij het 20-80 project van maatschappijleer ‘Power en politics’, zowel qua groep als individueel. 

Inhoudelijke evaluatie: 

  1. Jullie hebben in het ‘Ideeënstuk’ vijf waarden genoemd die voor jullie partij centraal staan. Geef bij ieder van die vijf waarden een voorbeeld van een standpunt uit jullie partijprogramma (zie opdracht 2). Geef elke keer in maximaal twee zinnen aan waarom het standpunt uit jullie partijprogramma past bij de genoemde waarde; 

Voorbeeld van een standpunt uit onze partij:  

Gelijkwaardigheid: iedereen heeft het recht om het beroep te kiezen die die wil, het moet niks uitmaken of je bijvoorbeeld homo bent of transgender.  

Milieuvriendelijkheid: geen rotzooi op de straten of zeeën. 

Vrijheid: Je mag altijd je mening geven, ook al ben je het er niet mee eens. ‘Je mag gaan en staan, waar je wil.

Sociale rechtvaardigheid: iedereen heeft dus recht op vrijheid, veiligheid, onderwijs, en voedselzekerheid. 

Verantwoordelijkheid: Je bent betrokken en zet je graag in (ook voor een ander).  

  1. Geef beargumenteerd aan of jullie partij politiek links, politiek midden of politiek rechts is. Geef hierbij vijf standpunten uit jullie partijprogramma (zie opdracht 2) die hiermee overeenkomen. Geef per door jullie gekozen standpunt aan waaruit blijkt dat het een politiek links, politiek midden of politiek rechts standpunt; (Gebruik hiervoor de uitgangspunten van politiek links, politiek midden en politiek rechts van week 2 en de bijbehorende PowerPoint).  

Politiek links, want ons partij houd veel rekening met de gelijkheid, vrijheid, veiligheid, milieuvriendelijkheid, verantwoordelijkheid. Dit heeft allemaal te maken met het streven naar sociale rechtvaardigheid.  

Gelijkheid: politiek links, want wij vinden het erg belangrijk dat iedereen gelijk is en dat niemand word buitengesloten of juist word voorgetrokken.  

Vrijheid: politiek links, want wij vinden het belangrijk dat iedereen mag gaan en staan waar die wil. Je mag gewoon je mening over iets geven en hoeft dat niet voor jezelf te houden. 

Veiligheid: politiek links, want wij vinden het belangrijk dat alles zo veilig mogelijk word gedaan. Dit willen wij doen door regels op te stellen. Bijvoorbeeld, zet je helm op als je op de motor stapt of stop voor het rode stoplicht zodat je ongelukken kan ontwijken.  

Milieuvriendelijkheid: wij vinden het ook belangrijk dat het milieu schoon is. Voor ons (de mens) maar ook voor de dieren. Zoals het er nu uitziet zijn de oceanen vol met plastic en rotzooi. Wij willen dit voorkomen omdat er hierdoor veel dieren dood gaan. Ook voor de mens is het milieu niet altijd schoon. De co2 uitstoot is veel te hoog. Dit moet ook verlaagd worden.  

Verantwoordelijkheid: Als laatste vinden wij het belangrijk dat er voor elkaar word gezorgd en dat je elkaar helpt. Neem het verantwoordelijk om een keer te helpen. Bijvoorbeeld met een ongeluk, stel er is iemand aangereden en kan niet meer goed functioneren, je kunt dan 112 bellen. Zo help je andere uit hun probleem. Help elkaar.  

  1. Geef beargumenteerd aan of jullie overwegend een progressieve of conservatieve partij zijn. Geef hierbij drie voorbeelden van standpunten die daarbij aansluiten. 

Wij zijn een progressieve groep we zijn namelijk vooral op zoek naar vernieuwing en verandering. Bijvoorbeeld met ons standpunt: 

– sociale gelijkheid  

– milieu vriendelijke oplossingen 

– recht op gratis school materiaal  

  1. Geef beargumenteerd aan tot welke politieke stroming (en) jullie partij overwegend behoort. Geef hierbij vijf standpunten uit jullie partijprogramma (zie opdracht 2). Geef daarna bij elk van die vijf standpunten aan welk uitgangspunt van de door jullie genoemde politieke stroming van toepassing is. Zie wikiwijs week 3: politieke stromingen en uitgangspunten.  

Wij behoren tot een behoorlijk linkse partij 

5 standpunten: 

– milieuvriendelijk  

– sociale gelijkheid  

– vrijheid van meningsuiting  

– vrijheid van godsdienst  

– stemrecht  

Groepsevaluatie: 

Ook gaan jullie terugkijken op het leer- en werkproces binnen jullie groep en ieders individuele rol daarin. 

  1. Jullie gaan terugblikken op de vooraf afgesproken rolverdeling en beschrijven hoe deze in de praktijk is uitgepakt. Geef hierbij twee voorbeelden.  

We hebben niet echt een rolverdeling gemaakt. We hebben de opdrachten gewoon onder iedereen verdeeld en daarmee zijn we best ver gekomen. Soms dan hadden we even wat mindere momenten zoals wanneer we niet wisten wat we moesten doen en het dan even opgaven, maar daarna hielpen we elkaar en kwam alles weer goed. 

  1. Daarnaast blikt ieder groepslid terug op zijn of haar bijdrage aan het leer- en werkproces. Benoem daarbij wat goed is gegaan en wat je een volgende keer anders moet doen. Geef twee voorbeelden bij wat goed is gegaan en ook twee voorbeelden bij wat een volgende keer anders moet gaan.  

Wat ging goed 

Ninthe:  samenwerking en uitwerken van de opdrachten 

Yara: uitwerkingen en samenwerken 

Eefje: samenwerken en uitwerkingen 

Tess: weten wat de bedoeling is en samenwerking 

Wat ging minder goed: 

iedereen: communicatie en taakverdeling 

  1. Noem ten slotte namens jullie groep twee verbeterpunten voor het 20-80 maatschappijleerproject ‘power en politics. Leg ook uit op welke wijze de door jullie genoemde verbeterpunten ervoor zorgen dat het 20-80 project beter wordt.  Betere communicatie onderling wie welke opdracht doet. Zo zorg je ervoor dat alles netjes op orde is, wat het makkelijker maakt. Misschien iets meer alles onder controle soms snapte we de opdracht niet, dat maakt het wat makkelijker.

Opdracht 5 ‘Inhoudelijke en groepsevaluatie’ is onderdeel van het beoordelingsmodel en is niet herkansbaar.  

Voorbeelden van een juiste uitwerking van de inhoudelijke evaluatie: 

Voorbeeld bij het Ideeënstuk: 

Waarde: wij hadden de waarde ‘gelijkheid’ 
Voorbeeld van een standpunt:  

De bijstandsuitkering moet met 10 procent omhoog 
Uitleg: Door de bijstandsuitkering te verhogen met tien procent worden de inkomensverschillen tussen mensen met een bijstandsuitkering en minimumloon kleiner en is er meer (inkomens) gelijkheid.
 

Voorbeeld bij politiek links/ midden/ rechts: 

Standpunt:  
De Nederlandse snelwegen moeten worden verbreed naar vier- of vijf banen.  

Uitgangspunt: Hierbij is sprake van economie voor ecologie. 
                       Hierbij is sprake van streven naar een vrijemarkteconomie waar een  
                        goede en uitgebreide infrastructuur onderdeel van is. 

Voorbeeld bij progressief en conservatief: 

Wij zijn een progressieve partij, omdat: 

Wij zijn voor het invoeren van de ‘laatste- wil- pil; 

Wij zijn voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16; 

Wij vinden dat maandverband en tampons gratis verspreid moeten worden op middelbare scholen. 

Voorbeeld bij de politieke stromingen: 

Wij zijn een sociaaldemocratische partij, omdat: 

We zijn voor het verhogen van het minimumloon van 10 euro naar 15 euro per uur. Dit is een voorbeeld van streven naar meer (inkomensgelijkheid)/ opkomen voor de zwakkeren.