Partijprogramma

Opdracht 2: Partijprogramma

Bij deze opdracht ga je met je groep een eigen partijprogramma samenstellen. Overleg goed met elkaar wat jullie programma gaat worden. Doe dat aan de hand van de onderwerpen die hieronder staan en formuleer bij elk onderwerp twee kernachtige standpunten. Houd bij het formuleren van de standpunten rekening met de vijf waarden van jullie politieke partij, zoals jullie die hebben genoemd en omschreven bij opdracht 1: Ideeënstuk.

Onderwerpen:

  1. Democratie: bijvoorbeeld stemrecht bij verkiezingen, het referendum etc.Onze stelling is dat wij vinden dat iedereen vanaf 16 jaar mag stemmen op een politieke partij. Want 16 jarige jongeren moeten kunnen beslissen wat er gaat gebeuren in hun toekomst. Neem als voorbeeld het milieu, de jongeren van nu hebben later misschien wel last van de beslissingen die er nu over zijn gemaakt. Wij straffen machtsmisbruik en corruptie van bestuurders af. Daardoor blijft de tweede kamer zo eerlijk mogelijk.
  2. Onderwijs: Wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om naar school te kunnen gaan. Hierdoor krijgt iedereen de kans op een goede opleiding doordat ze naar school zijn gegaan. Wij vinden het belangrijk dat er genoeg leerkrachten zijn op een school. Hier kun je voor zorgen door kinderen die nu nog op school zitten te stimuleren om later leerkracht te worden.
  3. Armoede en rijkdom/ welvaart: We willen een zo goed mogelijke welvaart in ons land. Door middel van meer handel te hebben met andere landen. We willen zo min mogelijke armoede in ons land. Dat kunnen we laten gebeuren door mensen te ondersteunen en helpen met de financiële problemen.
  4. Criminaliteit en veiligheidsbeleid: We willen zo min mogelijk winkeldiefstal. Dit kan voorkomen worden door betere beveiliging bij de ingang/uitgang. Wij vinden dat er meer beveiliging moet komen bij festivals. Zodat er minder diefstal plaatsvindt.
  5. Zorg: Wij vinden het belangrijk dat er zo min mogelijk personeelstekort is in het ziekenhuis. Ook dit kun je voorkomen door jongeren op school te stimuleren om later een baan te nemen in het ziekenhuis. Wij willen dat er meer waardering komt voor onze zorgverleners. Het is namelijk heel veel werk en de zorgverleners voelen zich daardoor erg slecht. Daarom willen wij laten weten dat wij het waarderen wat voor werk zij verrichten.
  6. Sociale zekerheid: Wij vinden dat mensen die werkloos zijn door een beperking meer geld moet krijgen door middel van uitkeringen. Daardoor kunnen die mensen een gewoon leven leiden zonder zorgen over geld tekort. Wij willen dat de pensioensleeftijd daalt naar 65 jaar. Want een man van 70 kan niet meer zo goed werken als toen hij 40 was.
  7. Belastingen: Wij willen dat de overheid alleen geld uitgeeft aan dingen die nodig zijn. Daardoor kunnen de belastingen ook omlaag waardoor de mensen meer geld overhouden voor andere dingen. Wij willen dat het belastingstelsel makkelijker gemaakt wordt, zodat het makkelijker te begrijpen is voor de mensen. Het is nu namelijk erg ingewikkeld.
  8. Verkeer: We willen dat het verkeer zo veilig mogelijk is. Zodat er zo min mogelijk ongelukken komen. Dat doen we door middel van stoplichten te plaatsen op drukke plekken. Bijvoorbeeld drukke kruispunten. Wij willen een strengere handhaving op lomp verkeersgedrag. Daarmee bedoelen we het straffen van spookrijders en een flinke boete als mensen op hun telefoon zitten tijdens het rijden. Daardoor hopen we het verkeer veiliger te maken.
  9. Ethiek: We willen dat jongeren op school zich beter gaan gedragen tegen medeleerlingen. Hierdoor zal er minder gepest worden. Wij vinden dat iedereen gelijk moet zijn in het huishouden. Zodat er zo min mogelijk rollenverdeling is. Bijvoorbeeld dat de kinderen stofzuigen, de moeder de was draait en de vader de vaat doet.
  10. Transport: Wij willen dat het transport voor supermarkten elektrisch gaat. Daardoor is er minder CO2 uitstoot en wordt de vracht toch geleverd. Wij vinden dat het duurder moet worden om te vliegen. Hierdoor wordt er vaker gebruik gemaakt van de trein in plaats van het vliegtuig.
  11. Milieu, duurzaamheid en dierenwelzijn: Wij vinden dat er zo min mogelijk afval op straat moet worden gegooid. Dit kunnen we voorkomen door meer prullenbakken neer te zetten op straat. Wij vinden dat vuilniswagens elektrisch moeten zijn. Hierdoor wordt toch het afval opgeruimd zonder CO2 uit te stoten. En dat is weer beter voor het milieu.
  12. Multiculturele samenleving: Wij vinden dat iedereen zijn eigen cultuur mag behouden en daarbij ook de tradities mag voortzetten. Zo voelen de mensen met een verschillende achtergrond zich gewaardeerd. Wij willen dat de discriminatie op de werkvloer tussen collega’s  wordt verminderd. Hierdoor gaan de collega’s met een andere achtergrond zich meer op zijn plek voelen.
  13. Defensie: Wij willen dat soldaten meer tijd met hun familie krijgen. Hierdoor blijven ze meer gemotiveerd doordat ze een doel hebben om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld dat ze 2 weken nog oorlog moeten voeren en dat ze daarna naar hun familie mogen. Wij willen meer belastinggeld aan het leger besteden zodat ze betere wapens kunnen kopen en meer voertuigen. Hierdoor wordt het leger sterker.
  14. Buitenlandse politiek: We moeten meer op staats bezoek bij andere landen. Hierdoor krijgen we een beeld van hoe de politiek verloopt in andere landen. We moeten meer naar andere landen kijken, ten opzichte van wetten. Hierdoor kunnen we de samenleving nog beter maken.
  15. Internet en privacy: Wij willen dat iedereen veilig moet zijn op het internet. Dan hoeft niemand meer bang te zijn om bijvoorbeeld gehackt te worden. Dat kunnen we doen door middel van VPN verplicht te maken. Wij willen dat hackers de cel in moeten. Hierdoor kunnen ze geen persoonlijke gegevens meer hacken. Zo wordt het veiliger op het internet.
  16. Cultuurbeleid: We vinden dat de oude tradities niet moeten worden aangepast. Een voorbeeld is de zwarte pieten. Wij willen dat die gewoon mogen blijven, want het heeft te maken met sinterklaas. We vinden dat iedereen zijn eigen geloof mag behouden en daarbij dat er meer gebouwen komen voor bepaalde geloven. Bijvoorbeeld moskeeën en kerken.
  17. Emancipatie: We vinden dat de vrouw hetzelfde betaald moet krijgen als de man. Als ze dezelfde baan hebben met dezelfde functie vinden wij het wel zo eerlijk om ze hetzelfde salaris te geven. Hierdoor is er geen ongelijkheid. Iedereen moet gelijk behandeld worden bij een sollicitatie. Bijvoorbeeld als je een donkere huidskleur hebt dat je gelijk behandeld wordt en dat er geen racisme bijkomt.
  18. Woning: We willen dat er meer ruimte voor studenten komt. Door middel van meer appartementen complexen te bouwen voor studenten. We willen dat huizen duurzamer worden. Door middel van zonnepanelen te plaatsen en door het gasfornuis te vervangen voor een elektrische kookplaat.
  19. Economie: Wij willen dat de handel met andere landen vergroot wordt. Hierdoor krijgen we meer geld binnen en kunnen we dat geld weer gebruiken voor het investeren in handels bedrijven. Wij willen dat ondernemers de vrijheid krijgen om een bedrijf op te starten. Waardoor er meer vacatures komen en de werkeloosheid verminderd wordt. Hierdoor wordt er meer geld verdiend.
  20. Landbouw en natuur: Wij willen de  boeren helpen om duurzamer te worden. Dat kunnen wij doen door geld te geven waardoor zij hun boerderijen duurzamer kunnen maken. Wij willen dat de natuurgebieden moeten blijven staan. Dat betekent dat er geen stukken bos worden gekapt en daar ook geen woningen worden geplaatst. Daardoor blijft Nederland een groen land.

Formuleer bij elk van de bovenstaande onderwerpen twee duidelijke standpunten.

  • Een voorbeeld van een duidelijk geformuleerd standpunt:

“Wij vinden dat als de lonen in Nederland in een jaar gemiddeld stijgen met 2% dat de bijstandsuitkering dan ook stijgt met 2%. Hierdoor gaan mensen met een bijstandsuitkering er qua inkomen op vooruit en behouden zij hun koopkracht.” Bij dit geformuleerde standpunt is duidelijk voor wie je iets wilt bereiken en wat het doel daarvan is.

  • Een voorbeeld van een onduidelijk en vaag standpunt:

“Wij zijn voor verhoging van de uitkeringen in Nederland!” Dit standpunt is onduidelijk en vaag voor de potentiële kiezer, omdat niet duidelijk is:

  • Welke uitkeringen moeten omhoog? Wees specifiek!
  • En met welk doel? Leg je standpunt uit!
  • Hoeveel gaan de uitkeringen procentueel omhoog? 1% of 5% of .. % of? Wees concreet!

Let op:

  • De docenten geven feedback op het formuleren van standpunten door de verschillende groepen.
  • Voor inspiratie: kijk nog eens op de websites van verschillende politieke partijen!
  • Opdracht 2  is een onderdeel van de praktische opdracht van maatschappijleer en is niet herkansbaar.

Reacties zijn gesloten.