Representatie en macht

OPDRACHT 4

Herkennen van macht in de samenleving 

Vandaag heb je een gastles van dhr. B. Beijnon. 
Hij is docent op het HBO. 
Tijdens zijn gastles ga je werken aan de onderstaande opdracht. 

  1. Kies als groep één populaire film/serie van vroeger en één van nu.  
    Er moet ongeveer twintig jaar zitten tussen de uitgave van beide films/ series. 
    Je zou hierbij kunnen denken aan: Disney films, Marvel films of films en/ of series (van vroeger en nu) waar je / jullie graag naar keken. 
  1. Beschrijf één personage uit de film/serie van vroeger en nu en: 
    – leg uit waarom jij/ jullie je kan/kon/kunnen/ konden identificeren  
      met hem/haar.  

Doe het als volgt: 

Film/ serie 1: Cars Jaartal: …2006.. 

Personage uit serie / film 1: …Lightning Mcqueen 

Wij kunnen/ konden ons identificeren met dit personage, omdat hij erg graag wil presteren en wij willen ook graag presteren in onze sport en op school. Lightning Mcqueen is erg behulpzaam, omdat hij andere auto’s hielp om over de finish te gaan. Hij wouw de beste zijn en wij ook. Hij had veel vrienden, omdat hij aardig tegen iedereen was. En wij waren ook aardig naar iedereen, zodat we veel vrienden kregen. Dat had hij namelijk ook.  

De bronafbeelding bekijken

Film/ serie 2: Top boy ….. 

Jaartal: …2011.. 

Personage uit serie / film 2: …Jamie.. 

Wij kunnen/ konden ons identificeren met dit personage, omdat 

Hij erg behulpzaam is, omdat hij zijn familie helpt. Hij helpt zijn familie het meest door voor zijn broertjes te zorgen, en om ze uit de criminaliteit te houden waar hij zelf wel in beland is. Wij kunnen onszelf hier ook wel in vinden omdat wij ook willen zorgen dat niemand van onze familie in de problemen terecht komt. 

De bronafbeelding bekijken

Bespreek en noteer als groepje hoe de representatie van macht van de twee door jullie gekozen personages van elkaar verschillen. Denk hierbij o.a. aan:  
– hoe ze worden afgebeeld; 
– wat hun karakter is; 
– verandering van uiterlijk; 
– Geslacht: 
– Uitspraken van het betreffende personage; 
– verandering van perspectief van waaruit het personage gepresenteerd wordt; 
– taalgebruik en de manier van spreken; 
– (in) directe boodschap te herkennen van de makers van de serie/ film (bv. in de nieuwe zeemeerminfilm is het hoofdkarakter zwart, zodat ook zwarte mensen zich meer herkennen in animatiefilms) 
…… 

De personages verschillen best wel veel van elkaar. De ene personage zit bij een bende en de andere is een raceauto. Allebei de personages zijn mannen, en een van de personages is getint en van de ander kun je er niks over zeggen omdat het een auto is. Het taalgebruik in de serie top boy is vrij grof want deze serie is ook niet bedoeld voor kinderen. De film Cars is het taalgebruik vrij makkelijk te begrijpen maar dit komt ook omdat de serie bedoeld is voor kinderen. Jamie wordt als een getinte man gepresenteerd die in een drugsbende zit. Wat je wel vooral ziet is dat de jongeren in de bende wel allemaal getint zijn en niet wit. Bij Cars kun je niet echt veel vertellen over dit onderwerp omdat het over auto’s gaat en niet over mensen.